LOKMA


LOKMA

Geleneksel Türk tatlısı olan Lokma’yı evinizde de yapabilirsiniz. Saray Lokması, İzmir Lokması, Tarçınlı Lokma, Karanfilli Tarçınlı Lokma gibi çeşitleri vardır.
Umarım bu tarifi beğenirsiniz.




MALZEMELER:

2 su bardağı un
1 paket toz maya
1 kahve fincanı ılık su
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 yumurta
Bir tutam tuz
Kızartma için sıvıyağ

ŞURUP İÇİN:

2 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu


HAZIRLANIŞI:

Şurup için; su ve şekeri bir tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğutun.
1 tatlı kaşığı şeker ve 1 fincan ılık suyla, toz mayayı karıştırırız. Unumuza bir tutam tuz ekleyip karıştırın ortasını havuz gibi açın. Karıştırdığımız mayayı biraz su ile eritip azıcık unla bulamaç yapıp kenarlardaki unu bulamacın üstüne kapatınız. Ilık ortamda kabarıncaya kadar 15 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta ve 1 bardak suyu ilâve edin. Ele yapışmayacak şekilde yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Üzerine örtü örtüp, yarım saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.www.rabiateyze.com
Tavaya bolca sıvıyağı konup, kızdırılır.
Mayalanmış hamurumuzu avucunuza alıp baş ve işaret parmakları arasından sıkıp, sıvıyağa batırılmış tatlı kaşığıyla alıp, sıcak yağda kızartın.
Kevgirle alıp soğuk şuruba alın.1 dakika kadar şerbetini içine çektikten sonra, servis tabağına alın.
Üzerine toz tarçını şekilli olarak serpebilirsiniz.
Arzuya göre, Hindistan cevizi, yeşil fıstık da serpebilirsiniz.
Afiyet Olsun, Rabia Teyze…




TATLILARIN HAZIRLANMASINDA PÜF NOKTALAR

1-Şurubun kıvamı gelmek üzere iken içine limon suyu katılır. Limon şurubun şekerlenmesine engel olur.
2-Şurup hazırlarken yalnız şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Fazla karıştırma şurubun şekerlenmesine sebep olur.www.rabiateyze.com
3-Şekerin üstünü 2 parmak geçecek kadar su koymak gerekir. Fazla konan su şurubun geç koyulaşmasına, az konan suda şurubun şekerlenmesine sebep olur.
4-Şekeri karıştırırken her zaman madeni kaşık kullanınız.
5-Tatlılarda kullanılacak gereçlerin birinin sıcak diğerinin soğuk olması gerekir. Şurup soğuksa şuruba atılacak tatlının sıcak, şurup sıcaksa, şuruba atılacak tatlının soğuk olması gerekir.
6-Tatlıların şurubunun kıvamının tam olması gerekir. Şurup sulu olursa tatlıları yumuşatır. Koyu olursa da tatlı şurubu çekemez.

Rabia Teyze…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...