Çökelek Salatası (4 kişilik)

Çökelek Salatası (4 kişilik)

Özellikle Hatay-Antakya’nın taze zahterinden yapılan, diğer yörelerde de aktarlarda dağ kekiği adıyla satılan, kuru kekik ile hazırlanan bu lezzet, Antakya sofralarının vazgeçilmez tatlarından biridir.

Malzemeler:

-1 Orta boy kuru soğan
-Bir tutam kekik veya taze Zahter
-1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
-2 adet domates
-1 adet yeşilbiber
-4’te 1 maydanoz
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-1/2 demet taze soğan yaprağı (isteğe bağlı)
-Bir tutam taze nane (isteğe bağlı)

            Hazırlanışı:
           
Önce soğan 4’e bölünür ve piyazlık gibi yufka yufka doğranır. Ardından biber doğranır ve soğanla birlikte bir kaba konur. Üstlerine bir tutam kekik atılır. Sonra beyaz peynir ufalanarak konur. Hepsi elle bir-iki defa ovulur. Domatesler ince ince kabın içine doğranır. Bir kaşık yardımıyla kap karıştırılır. Bir tabağa servis edilir. 1 yemek kaşığı zeytinyağı üzerine gezdirilir. Maydanoz ince ince kıyılarak tabak süslenir. İsteğe göre tuz ilave edilebilir.www.rabiateyze.com

Püf Noktası:

Taze zahter mevsimine göre bulunmayabilir. Dağ kekiğini bir kaba koyarak, sıcağa yakın ılık suda 5 dakika bekletin. Ardından soğuk suda yıkayın. Taze zahtere yakın bir tat elde etmiş olursunuz. Yapraklar büyüyeceğinden bir bıçak yardımıyla ince ince kıyarak malzemeye katabilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak taze soğan yaprağı, taze nane veya Ege yöresinin çeşitli otları lezzet katma bakımından faydalı olacaktır.

Afiyet olsun…







.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...